Als NVKT lid kunt u hieronder inloggen in het NVKT ledendeel. Gebruik als gebruikersnaam 'NVKT'.

Aanmelden voor bestaande gebruikers
   

Krijg je met de nieuwe cybersecuritywet (NIS2) te maken?

Elke dag worden ondernemers getroffen door digitale criminelen die via kwetsbaarheden in de beveiliging inbreken in computersystemen. Dan komt het moment dat je als ondernemer ineens je klanten niet meer te woord kunt staan, factureren onmogelijk is en dat je je planningssysteem niet meer in kunt. In het ergste geval zijn al je systemen uit de lucht en ben je dagenlang onbereikbaar.

Nieuwe NIS2 wet heeft ook impact op de textiel-branche

Vanuit Europa is de NIS2 aangekondigd, met wettelijke verplichtingen. Net als bij de AVG moet een flink aantal bedrijven verplicht maatregelen nemen op het vlak van cybersecurity. Dat heeft impact op ons allemaal.

Voor wie geldt NIS2?

NIS2 geldt als eerste voor de bedrijven die als essentieel en belangrijk voor de samenleving worden beschouwd. Denk aan waterleidingbedrijven, financiële instellingen en energieleveranciers. Zij moeten cybersecuritymaatregelen gaan nemen. Deze bedrijven worden daarnaast ook verantwoordelijk voor de cybersecurity van hun toeleveranciers. Dus grote bedrijven, wellicht klanten van jou, moeten samen met hun leveranciers de keten veilig maken. Lees meer over het belang van samenwerking tussen NIS2- bedrijven en toeleveranciers in het speciaal samengestelde Ebook.

Ook mkb-bedrijven en tussenpersonen krijgen dus te maken met NIS2. Het is daarom een misvatting dat NIS2 alleen geldt voor essentiële en belangrijke bedrijven. Dat komt door deze ketenzorgplicht. Als je levert aan zo’n NIS2 bedrijf (of aan een toeleverancier van een NIS2 bedrijf) dan verwachten zij dat je bepaalde cybersecurity maatregelen neemt. Dat moet je ook kunnen aantonen.

Opgelet: Je grote klanten gaan zaken eisen

Als jij levert aan een essentieel of belangrijk bedrijf dan kun je verwachten dat zij je vragen om je cybersecurity op orde te brengen. Doe je dat niet dan loop je het risico dat ze kiezen voor een andere leverancier. NIS2 wordt van kracht in oktober 2024.

Door het NIS2 Quality Mark te halen laat je zien dat jij voldoet aan de norm. Zo behoud je je klant en werk je samen aan een digitaal veilig bedrijfsleven.

Haal het NIS2 Quality Mark met speciale ledenkorting

Het NIS2 Quality Mark is een hulpmiddel voor de ketenzorgplicht. Het laat precies zien wat jij moet doen en regelen om aan NIS2 te voldoen. Via het platform van Samen Digitaal Veilig kun je deze norm halen.  Het VNHI is partner van Samen Digitaal Veilig en zo kun je profiteren van 50%  korting. Je kunt de link plus code ophalen op het besloten ledendeel van de NVKT-website. 

Hulp nodig? Vraag het de SDV- supportdesk of lees alles over het NIS2 Quality Mark en hoe je het kunt halen op Samen Digitaal Veilig: https://www.samendigitaalveilig.nl

Gratis ondersteuning om digitaal veilig te worden

Je kunt ook eerst kiezen voor kosteloos starten met cybersecurity. Volg gratis seminars en kom zo meer te weten of deze wet ook op jouw bedrijf van toepassing is. Kijk voor meer informatie op: https://www.samendigitaalveilig.nl/Starten-met-cybersecurity/