Als NVKT lid kunt u hieronder inloggen in het NVKT ledendeel. Gebruik als gebruikersnaam 'NVKT'.

Aanmelden voor bestaande gebruikers
   

Welke maatregelen kàn of móet je nemen bij energiebesparingsplicht?

Kàn of  moet je nou energiebesparende maatregelen nemen? De NVKT is partner van het DEB-platform dat textielondernemers zoals handelsagenten en importeurs duidelijkheid geeft over hun energiebesparingsplichten en -kansen.

Ondernemers zijn goed op weg met energie besparen. Maar wat kàn en wat móet nog beter? Daarvoor is de Erkende Maatregelenlijst energiebesparing (EML) aangescherpt en verbeterd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Op deb.nl krijgen gebouweigenaren en huurders duidelijkheid over welke maatregelen voor wie nou eigenlijk wel of niet verplicht zijn. Ingewikkeld?

Stap voor stap naar maatregelen en rapportage energiebesparingsplicht

Het online platform deb.nl begeleidt je in drie stappen door het proces dat zorgt dat je voldoet aan de informatieplicht energiebesparing. Ook als blijkt dat je hieraan niet hoeft te voldoen, kun je via DEB veel geld besparen. DEB geeft inzicht in mogelijke energiebesparende maatregelen die vanuit de wet verplicht zijn en  geeft advies en tips hoe je in korte tijd de genomen maatregelen kunt terug verdienen.

Weet je als (textiel)ondernemer niet aan welke wet- en regelgeving je moet voldoen, maak dan eenvoudig gebruik van de  Quickscan. Na het invullen van een paar vragen weet je binnen 3 minuten wat kan en wat moet op het gebied van energiebesparing.

Alle locaties van bedrijven en instellingen met een jaarlijks energieverbruik meer dan 50.000 kWh of meer dan 25.000 m3 aardgas (equivalent) zijn verplicht om alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder uit te voeren.

Informatieplicht

Volgens de informatieplicht energiebesparing dienden de gebouweigenaar en huurder voor 1 december 2023 te rapporteren over de uitgevoerde energiebesparende maatregelen via het e-Loket van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Uit cijfers blijkt dat nog niet iedereen dat heeft gedaan. Onderzoeksplicht geldt voor organisaties die meer dan 10 miljoen kWh elektriciteit of meer dan 170.000 m3 aardgas (equivalent) verbruiken.

Deb.nl helpt

Plichten verschillen per ondernemer. Kom te weten wat kàn en wat móet met informatieplicht en maatregelen om energie te besparen in je bedrijf. Ga voor meer duidelijkheid, informatie over en hulp bij het voldoen aan de informatieplicht energiebesparing naar: deb.nl/maatregelen.