Als NVKT lid kunt u hieronder inloggen in het NVKT ledendeel. Gebruik als gebruikersnaam 'NVKT'.

Aanmelden voor bestaande gebruikers
   

Energiebesparingstips in coronatijd!

Door corona leven we in een nieuwe werkelijkheid. De gevolgen van het virus hebben impact op elke ondernemer. Op korte dan wel lange termijn. Bij een groot aantal ondernemers is de omzet fors gekelderd en mogelijk het bedrijf zelfs gesloten. Verduurzamen van het pand staat daardoor niet meer hoog op de prioriteitenlijst. Begrijpelijk. Al kan het juist nu een gunstig moment zijn om energiebesparende maatregelen te treffen. Zeker als je momenteel aan het klussen bent of onderhoud uitvoert. Het levert je namelijk direct wat op.

We hebben daarom een aantal energiebesparende maatregelen op een rijtje gezet die makkelijk te nemen zijn. Vaak zonder kosten:

  1. Energierekening

Is de zaak gesloten? Vraag bij je energieleverancier een verlaging van je voorschot op de energierekening aan. Dat scheelt direct in de portemonnee.

  1. Check instellingen

Check de installatie voor de verwarming, ventilatie en airco. Is dit optimaal ingeregeld? Doe alleen verlichting aan in de ruimtes waar gewerkt wordt. Is er niemand aanwezig in het pand? Zet de thermostaat en de mechanische ventilatie uit.

  1. Stand-by

Schakel apparatuur volledig uit die niet gebruikt wordt. De stand-by modus verbruikt namelijk energie. Denk aan kopieerapparaten, computers, printers, koelkasten, elektrische boilers en koffiezetapparaten.

  1. Verlichting

Maak lamparmaturen schoon. Hierdoor is het licht feller. Mogelijk hoeven hierdoor minder lampen aan. Vervang in de bestaande armatuur lampen door ledverlichting. Overigens is tegenwoordig ledverlichting met ingebouwde aanwezigheidssensor verkrijgbaar.

  1. Isoleren en tochtwering

Breng tochtstrippen of -band aan bij deuren, ramen en brievenbus ter voorkoming koudeval. Isoleer verwarmingsbuizen in onverwarmde ruimtes (zoals de ketelruimte). Buizen die warm aanvoelen, isoleer je.

  1. Subsidie en belastingvoordeel

Bovenstaande maatregelen kun je zonder al te veel moeite treffen. Voer je nu groot onderhoud uit, dan zijn wellicht meer energiebesparende maatregelen financieel haalbaar. Een energiescan kan je helpen om de mogelijkheden in kaart te brengen. Je krijgt inzicht in je energieverbruik en besparingsmogelijkheden. Een adviseur maakt deze inventarisatie. Voor een deel van de kosten van de energiescan is subsidie beschikbaar. Dat geldt ook voor bepaalde maatregelen die je treft om energie te besparen of op te wekken. Tot slot kan energie besparen of opwekken fiscaal voordelig zijn.

  1. Wet milieubeheer

Ondanks de situatie waarin we nu zitten, blijft de informatieplicht en het nemen van energiebesparende maatregelen die binnen vijf jaar terugverdiend kunnen worden, voor grootverbruikers met een energieverbruik boven de > 50.000 kWh en/of 25.000 m3 gas, verplicht. ODRA voert hier controles op uit. Ben je financieel getroffen door het coronavirus en is investeren onmogelijk? Blijf in ieder geval hierover in gesprek met ODRA of de gemeente om boetes te voorkomen.

  1. Uitstel energiebelasting voor grootverbruikers energie

Energieleveranciers brengen voor de maanden april, mei en juni geen energiebelasting, opslag duurzame energie of btw in rekening bij grootverbruikers die maandelijks een factuur krijgen over het werkelijke verbruik. Het uitstel levert mogelijk voordeel op voor bedrijven die in de financiële problemen komen of zijn door corona.

  1. Verhuur je dak!

Energie besparen loont. Met energie opwekken kun je zelfs geld verdienen. Door corona is investeren hierin wellicht financieel lastig. Dan zijn er andere opties. Heb je geen zonnepanelen op je dak en heb je geen plannen om hierin te investeren ondanks tegemoetkoming met SDE+ subsidie? Er zijn partijen die daken (minimale grootte 5.000 m2) huren om zonnepanelen op te plaatsen. We brengen je hiermee graag in contact.

  1. SDE+ subsidie benutten

Heb je SDE+ subsidie ontvangen maar denk je hiervan geen gebruik te maken? Mogelijk is de subsidie bruikbaar bij verhuur van je dak om energie op te wekken.

Dit artikel werd eerder geplaatst op geldersenergieakkoord.nl
Bron: Watt jemoetweten.nl