Als NVKT lid kunt u hieronder inloggen in het NVKT ledendeel. Gebruik als gebruikersnaam 'NVKT'.

Aanmelden voor bestaande gebruikers
   

Het Kabinet overweegt het lage btw-tarief voor het grootste deel af te schaffen.

De voorzitter van MKB-Nederland, Michaël van Straalen, heeft in een eerste reactie aan de media en de politiek laten weten verbijsterd te zijn over het plan van het kabinet om het lage btw-tarief te schrappen voor alles behalve de eerste levensbehoeften.

Een dergelijke verhoging is volgens hem een dolksteek in rug van ondernemers.

Van Straalen waarschuwt dat het optrekken van het lage btw-tarief naar 21 procent vele duizenden banen gaat kosten. De sectoren die nu onder het lage tarief vallen zijn arbeidsintensief. Het gaat  om kappers, schoen- en fietsenmakers, de recreatiesector, tuinbouw (sierteelt), dagbladen en boeken en de schilders- en stukadoorsbranche. Gastvrij Nederland heeft eerder al becijferd dat een btw-verhoging alleen al in de sectoren toerisme, recreatie, horeca en vrije tijd op korte termijn tot een verlies van 55.000 banen zal leiden. In de bloemenbranche, zo blijkt uit onderzoek, betekent de maatregel dat de consument een kwart minder zal uitgeven. Dat kost een derde van de medewerkers in deze branche hun baan.

“Ik begrijp bovendien niet waarom het kabinet de aangekondigde lastenverlichting nu weer verpest met een maatregel als de btw-verhoging”, zegt Van Straalen.  “ Dat is volstrekt contraproductief. Het zou juist met name deze binnenlandse sectoren die het de afgelopen crisisjaren zo zwaar hebben gehad moeten steunen, nu het eindelijk weer wat beter gaat met de economie. Maar nu trekt het kabinet het kleed onder hen vandaan.” Van Straalen vindt om dezelfde reden dat het kabinet het verlaagde btw-tarief voor onderhoud en renovatie moet handhaven.

Volgens de voorzitter van MKB-Nederland heeft het kabinet verhoging van de btw niet nodig om de lastenverlaging op arbeid te financieren.  “De huidige economische groei biedt daarvoor voldoende ruimte.”

Michaël van Straalen